Längtar du efter någonting som är unikt på riktigt, och inte bara låter speciellt i en annons på Hemnet? Är du ute efter någonting med en själ som vore omöjligt att bygga idag? Är du intresserad av historia? Då är det här utan tvekan någonting för dig. Norra Kungsladugården är belägen i Kungsör, perfekt centrerad mellan Eskilstuna, Arboga och Köping. Inom 45 minuter når du dessutom både Örebro och Västerås.

Trots storleken behöver du inte vara orolig för vinters höga energipriser och perioder utan el. Denna unika fastighet besitter hela fyra godkända eldstäder, toppmodern bergvärmeanläggning, nyrenoverade fönster med monterat energiglas och en nyinstallerad vedspis i köket. Vem vet, detta hus kanske blir din räddning?

Åkrar och ängar breder ut sig runt omkring den här rogivande fastigheten. Ett naturskyddsområde i form av en uråldrig rullstensås är det enda som skiljer den från Mälaren. På endast fyra minuters promenad står du på stranden och lyssnar på det magiska lugnet. Högst uppe på åsen ligger drottning Kristinas ridbana. Stenarna ligger fortfarande kvar efter alla år. Norra Kungsladugården formligen ångar av sällsamma historiska skeenden och originella personligheter som ägare. Sällan har väl uttrycket ”om väggarna kunde tala” varit mer passande. Vad sägs om att självaste Gustav Vasa grundade denna gård från allra första början? Vi pratar inte bara anor; den legendariske kungen själv ägde marken och byggde de ursprungliga byggnaderna på 1500-talet. Se bifogat "historiskt dokument".

Här har även friherren Fredrik Johan von Rosen varit arrendator under första halvan av 1700-talet. För att inte tala om den mäktige prästen Johan Erik Hörstadius som under sin tid som ägare bedrev brännvinsförsäljning och försåg hela länet med billig sprit. På ägorna föll sedermera Karl XI av hästen och bröt olyckligtvis benet. Om det hängde ihop med Hörstadius varor förtäljer inte historien.

En landshövding som bodde på gården i modern tid menar sig ha sett ett spöke, men bevisen får nog sägas vara oklara. Nuvarande ägare kan inte bekräfta dessa rykten, men menar att med lite fantasi kan allt vara möjligt. Numera bor nämligen ett författarpar i Norra Kungsladugården, som varsamt utvecklats med allt man behöver i form av moderna badrum och ett fullutrustat men tidstypiskt kök. Här värmer du dig med ett par vedträn i vedspisen en vintermorgon. Eller i någon av de fyra öppna spisarna. Husets utrymmen är otroliga; nuvarande ägare har serverat mer än 30 personer samtidigt runt bordet i salongen.

Vi får inte glömma att nämna källaren under källaren. Ett utrymme som inte går att uppbringa i moderna hus och som tveklöst sätter fantasin på spel. Idag är detta en specialinredd vinkällare, och den uppges vara totalt ljudisolerad.

Fastigheten är oerhört påkostad med ny el överallt, ny VA, modernt utrustad med en effektiv bergvärmeanläggning. Samtliga fönster är nyrenoverade med energiglas och vinden är tilläggsisolerad. Alla badrum är fräscha med neutrala material- och färgval. Hela huset är smakfullt inrett med vackra kulörer.

Hur många sovrum behöver man? Svårt att svara på kanske, men här kan du få tillgång till allt mellan 6 till 9 stycken i varierande storlekar och takhöjder, lite beroende på hur stor familjen är.

Här finns faktiskt det mesta. Utom grannar på nära håll. Endast tre hus finns i närheten, så här är inte helt öde, men du behöver aldrig oroa dig för insyn. Det finns ett stall för lösdrift om man har det intresset. I bortre änden av stallbyggnaden finns en mysig skrivarlya där storverk skapats. Vem vet vad en framtida ägare kan inspireras till där?

Vi får givetvis inte glömma fruktträdgården. Här plockar du hela säsongen äpplen, päron, körsbär, persikor, vinbär, rabarber, blåbär och äkta klassiska hallon. Vill du odla mer än så finns en omfattande köksträdgård, redo att tas i bruk för den trägne hemmaodlaren.

Välkommen att anmäla dig på visning av denna verkligen unika fastighet.

Läs mer om gårdens historia i bifogat dokument. Varmt välkommen att kontakta mäklare Andreas Sjösten på 076-025 18 43 alternativt andreas@sjostensfast.se för att boka in dig på visningen samt för att ta del av besiktningsprotokollet. OBS! Föranmälan till visning krävs.

FAKTA
  • Antal Rum 13 rum varav sovrum 6 - 9
  • Boarea/Biarea 550 kvm / 100 kvm
  • Tomtarea 12060 kvm
Rumbeskrivningar
Hall
Inbjudande hall med väggar i mörk kulör, målat trägolv och goda möjligheter till smart förvaring.
Salong
Den stora salongen är på ca 60kvm. Målat trägolv och ljusa väggar. Samtliga ytskikt är ljusa. Stora spröjsade fönster, öppen spis och generösa ytor. Från salongen når du även den stora verandan som är under tak.
Veranda/altan
Stor veranda som mäter hela 18 x 6 meter, samtliga kvadratmeter under tak. Generösa ytor, trallgolv i bra skick. Möjligheterna är oändliga!
Kök
Nyrenoverat kök av hög klass. Hög standard på maskinell utrustning i form av fungerande vedspis från Bolinders, gasspis, varmluftsugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys i full-längd. Naturlig plats för matgrupp. Även här stora spröjsade fönster som bidrar till ett rikligt ljusinsläpp! I anslutning till köket finns ett stort skafferi på ca 7,5 kvm.
Kontor1/Sovrum 1
Rymligt rum som lämpar sig som sovrum eller t.ex. kontor. Vackert trägolv, väggar målade i mörkgrönt och öppen spis.
Bibliotek/Sovrum 2
Persikofärgade väggar och fönster i två vädersträck, rikligt med ljusinsläpp. Även här vackert trägolv.
Sällskapsrum/sovrum 3
Trägolv, fönster i två vädersträck och öppen spis. Ljust trägolv och rikligt med ljusinsläpp.
Vardagsrum
Stort rum lämpligt som t.ex. vardagsrum eller matsal. Parkettgolv och ljusa ytskikt.
Biblioteket 2/sovrum 4
Ytterligare en möjlighet att skapa ett sovrum, har historiskt varit inrett som bibliotek.
Kontor 2/sovrum 5
Ligger lite avskilt i anslutning till groventré. Passar därför väldigt bra som t.ex. kontor alternativt rum för kundbesök för dig som är företagare.
Groventré
Praktiskt entré från husets västra gavel. I nära anslutning till bland annat kök, skafferi och kontor nummer två.
Duschrum
Enklare duschrum med duschkabin, wc och handfat.
Hall - våning 2
Rymlig hall som ansluter till västra respektive östra delen av övervåningen.
Master bedroom
Stort sovrum med utgång till en rejält tilltagen terass. Anslutning till helkaklat badrum dubbeldusch och badkar. Förstklassiga materialval med italiensk klinker på golvet och vitt kakel på väggarna.
Badrum
Helkaklat badrum dubbeldusch och badkar. Förstklassiga materialval med italiensk marmor på golvet och vitt kakel på väggarna.
Dressing room
Lyxigt dressingroom med heltäckningsmatta på golvet. Ljusa väggar.
Sovrum 7
Sovrum i bra storlek, målat trägolv. Öppning till kattvind med ståhöjd, inredd som klädkammare.
Sovrum 8
Vägg i vägg med sovrum sju, samma planlösning men spegelvänt. Målat trägolv, öppning till kattvind.
Badrum 2
Ombonat och smakfullt duschrum med marmorklinker på golv och vitt kakel på väggarna som bryter mot en vacker bröstpanel i marinblått.
Sovrum 9
En av två sovrum i husets östra del, vackra trägolv och ljusa väggar.
Sovrum 10
Det andra av två sovrum i husets östra del, vackra trägolv och ljusa väggar.
Källare
Här finner du bland annat en vinkällare full med karaktär samt tillhörande provsmakningsrum. Här nere finns även en stor tvättstuga med två tvättmaskiner och en torktumlare. Garage som för tillfället huserar ett hemmagym (maskiner och redskap ingår ej).
Fakta om bostaden
Hustyp
1-familjs friliggande villa
Upplåtelseform
Friköpt
Fastighetsbeteckning
Norra Kungsladugården 1:31
Adress
Fogdegårdsvägen 2 - Norra Kungsladugården, 73693 Kungsör
Byggnad
Byggnadsår
1826, Värdeår enl fastighetsregister är 1929
Fasad
Trä
Fönster
2-glas
Stomme
Trä
Tak
Tegel
Grund
Källare & torpargrund
Uppvärmning
Bergvärme, installerad 2018
Ventilation
Självdrag
Övrigt om byggnaden
2012: Kallveranda har byggts vid köksingången baserad på gamla kökstrappan.
2012: Lilla badrummet på övervåningen byggt.
2013: Ett orangeri byggt i anslutning till stallbyggnaden.
2014: Ny öppen spis murad i salongen.
2016: Pool 9 x 4,5 meter inkl pooldäck 100kvm installerad. Värmepump från 2019.
2017: Vinden tilläggsisolerad med lösull.
2018: All el omdragen i huset.
2018: Besiktning av VA, modernisering där det behövdes.
2018: Samtliga fönster renoverade. (skrapade, omkittade, målade med tre lager linoljefärg. Inre glas utbytt mot energiglas).
2018: Takstegar monterade mellan skorstenarna.
2019: Samtliga skorstenar besiktigade.
2019: Utomhusbelysning installerad på fasad samt vid grind.
2019: Nya altandörrar i salongen samt i master bedroom.
2019: Hela köket ombyggt och renoverat, nya skåp och alla vitvaror bytta. Ny vedspis ansluten till skorsten. All inredning inkl golv är ny. All VA ny.
2019: Bervärme installerad, tre borrhål på 195m vardera. Extra varmvattenberedare samt extra elpatron installerad.
2019: Altan om 18 x 6 meter nybyggd på baksidan av huset.
2020: Optisk fiberkabel installerad.
2020: Laddstolpe för elbil installerad vid garaget.
2020: Ny tvättstuga byggd i källaren.
2020: Bygge av hundgård framför stallet.
2020: Vinkällare inkl provsmakningsrum installerad.
2021: Ca 300 takpannor utbytta.
2021: Hela infarten omlagd och utbyggd med nytt bärlager för maximal täckning. Hela 1600kvm grus.
2021: Ett tredje badrum installerat. All inrening ny.
2021: Golv lagt i gamla lösdriften i Stallet.

Övrigt: Samtliga synliga ytor är övergångna i form av nya golv, tapetsering samt målning inkl nya socklar. Många av de ursprungliga innertaken framtagna. Utöver ovan listade förbättringar är ca 35 nya träd samt mängder med buskar planterade sista fem åren.

Samtliga årtal, historiska utsagor mm är baserade på "historiskt dokument" som nuvarande fastighetsägare har tillhandahållit.
Driftkostnader
El
45 000 kr
Vatten och avlopp
10 000 kr
Sotning
500 kr
Renhållning
2 800 kr
Försäkring
20 400 kr
Övriga kostnader
2 000 kr
Total driftkostnad
ca 80 700 kr/år
Skatt/avgift
9 525 kr/år
Antal i hushållet
4
Fastighet
Tomtarea
12060 kvm
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten och avlopp.
Plan
Särskild Föreskrift För Fornlämning (1945-02-14)
Energideklaration
Utförd
Genomförd
Datum
03 Mars 2022
Energiförbrukning
44 kwh/kvm (Atemp) per år
Energiklass
C
Inskrivningar
Rättigheter / Gemensamhetsanläggningar
Förmån: Officialservitut Väg, 19-KUS-180.2 Last: Ledningsrätt Vatten Och Avlopp, 1960-560.1
UTTAGNA PANTBREV
Totalt
5 270 000 kr
Taxering
Taxeringsår
2021
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde
1 736 000 kr
Markvärde
325 000 kr
Värdeår
1929
Totalt
2 061 000 kr
Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!Magnifik gård ett stenkast från Mälarens innersta fjärd galten!

Anmäl intresse Intresseanmälan
ANSVARIG MÄKLARE

Andreas Sjösten

076 025 18 43

andreas@sjostensfast.se

Andreas Sjösten
Anmäl ditt intresse